Recension – Fifty Shades of Grey

År: 2015

Regi: 
Sam Taylor-Johnson

Skådespelare:
Dakota Johnson, Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Eloise Mumford, Victor Rasuk

Fifty-Shades-of-Grey-Poster-05

Studenten Anastasia (Johnson) och miljardären Christian Grey (Dornan) möts på kontoret i en av hans många skyskrapor. Hon är blyg, osäker och fumlig. Han har pokerfejs, är tvärsäker och kontrollerad. Men trots sina skilda bakgrunder och personligheter så säger det genast klick.
Resten av filmen (det vill säga ungefär 1 timma och 45 minuter) handlar om hur Christian förföljer Ana och försöker hetsa henne till att skriva under ett kontrakt.
SPOILER ALERT! Christian Grey har nämligen lite “udda” sexuella preferenser. Han är ett fan av BDSM och letar efter en undergiven kvinna som kan få honom att njuta i sänghalmen. Han är, som ni kanske redan listat ut, dominant. Ana letar i sin tur efter en kärleksfull man med ett stabilt psyke, något som Mr Grey tyvärr inte har.

Jag erkänner. Jag hade riktigt låga förväntningar på Fifty shades of Grey från början. Jag blir förbannad på att filmer som vänder sig till en kvinnlig publik ofta har ett så unket budskap. Varför förväntas alltid kvinnor dras till störda kontrollfreaks?
Men jag måste säga att filmen överraskade mig. Den var inte alls någon kalkon. Den var något betydligt värre än så, den var tråkig!
“Ok, men om handlingen är skit så kanske sexscenerna ändå lever upp till förväntningarna?” tänker ni. Jag måste tyvärr göra er besvikna även på den punkten. De är inte hetare än ljummen gröt.

Jag tycker verkligen det är ironiskt att en sådan här film har premiär på Alla hjärtans dag med tanke på storyn. En snygg, rik kille som är sjukligt svartsjuk, som förföljer och kontrollerar sin flickvän. Till alla er som tror att Fifty shades of Grey är en romantisk film: detta är f-n inte romantiskt, det är en uppvisning i psykopati och maktspel. Den handla inte om kvinnlig sexualitet och frigörelse.
Varför inte göra en thriller där Mr Grey spårar ur och blir Patrick Bateman? Den filmen hade i alla fall haft potential. Istället blir det två timmars tomgångskörning. Trots en hyfsad insats från Dakota Johnson.

Betyg:

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s