Recension – Edge of Tomorrow

År: 2014

Regi:  Doug Liman

Skådespelare: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jonas Armstrong, Tony Way, Dragomir Mrsic, Charlotte Riley

Jorden har invaderats av utomjordingar och mänskligheten står inför sin egen utplåning. Hela världens militära resurser har samlats i ett försök att besegra fienden. Major William Cage (Cruise) är officer i den amerikanska armén men har aldrig deltagit i en strid. När han så plötsligt hamnar mitt i det brinnande kriget påbörjas ett osannolikt händelseförlopp där han får en unik möjlighet att påverka krigets utgång.

Edge of Tomorrow är sommarens stora blockbuster och faktum är att den levererar på ett mycket övertygande sätt. Filmen är baserad på lightnovellen All You Need is Kill av Hiroshi Sakurazaka (ett mellanting mellan roman, bilderbok och seriealbum).

Filmens starkaste kort är Rita, vars smeknamn är The Full Metal Bitch (Emily Blunt). Hon är verkligen stenhård, helt i klass med Ellen Ripley från Alien-filmerna. Enligt mig är det Rita som förtjänar den bärande rollen. Tom Cruise gör det han brukar, varken mer eller mindre, varken bra eller dåligt. Tack vare att det finns lite humor insprängd i handlingen lyfter filmen ett snäpp.

Intrigens många klurigheter gör den mindre förutsägbar än actionfilmer generellt vilket är ett stort plus. På det stora hela är detta en mycket underhållande filmupplevelse med snygga effekter. Sannolikt en av sommarens bättre actionfilmer.

Lite kuriosa, en av soldaterna spelas av Dragomir Mrsic från Snabba Cash.

Betyg: ★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s