Recension – The Amazing Spider-Man 2

År: 2014

Regi: Marc Webb

Skådespelare: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Sally Field, Colm Feore, Felicity Jones, Campbell Scott, Paul Giamatti, Embeth Davidtz

the-amazing-spider-man-2-poster-imax1

Det är inte lätt att vara superhjälte. Den här gången har Peter Parker, alias Spider-Man, kärleksbekymmer samtidigt som han måste handskas med några nya farliga superskurkar. Det mesta är som vanligt i Spider-Mans värld alltså (handlingen ovan skulle egentligen kunna beskriva alla de Spindelmannen-filmer som gjorts). Så för er som har sett Spider-Man 1, 2 och 3 eller den första The Amazing Spider-Man vet med andra ord vad som väntar er även denna gång.

Mycket av kritiken mot den första filmen (hädanefter när jag pratar om den första syftar jag på The Amazing Spider-Man som kom härom året) var att den var ganska snarlik Sam Raimis första Spindelmannen-film i de flesta avseenden. Detta håller jag med om, även om den var en helt habil popcornfilm så kändes den onekligen lite upprepande. Den här känns ändå som ett steg i rätt riktning, dock mer ett litet steg än ett gigantiskt sådant.

Om jag börjar med det positiva så är det fortfarande fin kemi mellan Andrew Garfield och Emma Stone (som även är ett par i verkligheten), de är helt klart filmens starkaste kort. Tyvärr så får Garfield lite för många “tuffa” repliker som han häver ur sig när han är Spindelmannen som inte alls funkar, flera av dom får motsatt effekt och får istället Spindelmannen att framstå som lite töntigare. Det är synd då Garfield är en riktigt bra skådis i övrigt (för de som inte tror mig, kolla t.ex. in det brittiska dramat Boy A ). Jamie Foxx i den största skurkrollen spelar över emellanåt och i grund och botten är det tyvärr en ganska tråkig och färglös skurk. Framför allt ser specialeffekterna när han är i sin Electro-form ofta riktigt risiga ut, detta trots att filmen är rejält påkostad. I övriga avseenden har filmen både snygga och välgjorda effekter, så det är synd att de misslyckades med just detta.

Nu kanske jag låter lite negativ, men helheten fungerar ändå bättre än filmens enskilda delar, det är en underhållande film och trots att den är lång känns det inte. Utan att behöva gå in i detaljer så är det även vissa händelseförlopp jag uppskattar. Den har även en bra inledningsscen som engagerar. Och som sagt kemin mellan huvudpersonerna gör att man håller på dom som ett par, något som är väldigt viktigt i spektakelfilmer som den här. Finns det inte en mänsklig aspekt som åtminstone engagerar lite blir specialeffektsdrivna filmer ofta både tomma och ointressanta (ja, jag kollar på dig Michael Bay och dina Transformers-filmer). Det finns absolut inget nyskapande eller revolutionerande med The Amazing Spider-Man 2, men du har kul när du ser den. Det blir en trea i betyg.

Betyg: ★★★

Recensent: Jimmy

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s