Recension – The Grand Budapest Hotel

År: 2014

Regi: Wes Anderson

Skådespelare: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Edward Norton, Mathieu Amalric, Jeff Goldblum, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Léa Seydoux, Jason Schwartzman, Tom Wilkinson, Bill Murray, Owen Wilson

GrandBudapestHotel1

En författare (Tom Wilkinson) berättar om när han som ung (Jude Law) mötte den mystiska hotellägaren Zero Moustafa (F. Murray Abraham). Moustafa berättar i sin tur om hur The Grand Budapest Hotel kom i hans ägo och framför allt om hans tid med den flamboyanta och excentriska conciergen Gustave H. (Ralph Fiennes).

Det är alltså dags för en ny film av regissören Wes Anderson. Det är mannen bakom filmerna Bottle Rocket, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox och nu senast Moonrise Kingdom. Om man har sett några av ovanstående filmer vet man lite vad som väntar en när man ska se The Grand Budapest Hotel. Det rör sig alltså även här om extremt stiliserade scenerier och miljöer fyllda med excentriska karaktärer, oftast spelade av riktiga klasskådespelare. Jag skulle faktiskt vilja säga att detta är den mest Wes Andersonska filmen som han har gjort. Varenda bildruta känns genomtänkt, både stilistiskt och detaljmässigt. Miljöerna har en väldigt stark öststatskänsla över sig (merparten av filmen utspelar sig i det påhittade landet Zubrowka år 1932), dock en överdriven sådan, fylld med fantasielement för att göra den ännu mer Andersonsk.

Med detta sagt tror jag att folk som har haft lite svårt för hans filmer tidigare antagligen kommer att ha lika svårt för honom här. Å andra sidan innebär detta att dom som gillar hans filmer har en riktigt härlig filmupplevelse framför sig. Personligen så älskar jag Wes Anderson och skulle lätt kunna tänka mig att leva i hans universum, så detta är en riktig smällkaramell till film för mig. Underbara karaktärer, snygga miljöer och väldigt rolig på det där absurda sättet. Anderson har antagligen fått ihop en av de mest imponerande rollistorna någonsin (se ovan) men i grund och botten är det här Ralph Fiennes’ film. Den brittiska karaktärsskådespelaren Fiennes är man mest van vid att se i tunga, dramatiska roller, men här bevisar han att han kan göra komedi minst lika bra. Hans komiska tajming är felfri, inte en replik klingar falskt och han lyckas få mig att verkligen gilla Gustave, trots att han i grunden är en rätt så osympatisk figur (Gustave är ofta bufflig, arrogant och kall), på ett mästerligt sätt. Övriga skådespelare är också utmärkta, som väntat. Om man nu ska rikta någon kritik är det att vissa får väldigt lite speltid och flera roller skulle faktiskt mer kunna klassificeras som cameo-roller. Det hade även varit roligare med flera kvinnliga karaktärer i filmen som är ganska så mansdominerad.

Filmen har några få ögonblick av allvar men filmen är framför allt en komedi. Om man tycker det är viktigt med en engagerande handling kommer man med största sannolikhet att bli besviken, men om man är ett fan av torr, absurd humor kommer man ha en högtidsstund. Jag skrattade till flera gånger under filmens gång och jag kom på mig själv med ett stort leende större delen av speltiden. Ett extra stort plus måste ges till den långa jaktscenen, med största sannolikhet den bästa, fyndigaste och roligaste jaktscenen du kommer att se i år.

Det blir en stabil fyra i betyg till The Grand Budapest Hotel och jag ser redan fram emot Wes Andersons nästa film.

Betyg: ★★★★

Recensent: Jimmy

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s