Recension – Captain America: The Return of the First Avenger

Originaltitel: Captain America: The Winter Soldier

År: 2014

Regi:  Anthony RussoJoe Russo

Skådespelare: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders

captainFilmen börjar med att helyllekillen Steve Rogers tillika superhjälten Captain America är ute och på en “joggingtur” (se filmen så förstår du vad jag menar…). Där träffar han på sin blivande kompanjon Falcon (Anthony Mackie).  Det är en av några småroliga händelser  som sprängts in mellan de många slagsmålsscenerna.

Filmen tar vid där Avengers slutade, det vill säga då hela New York höll på att gå åt helvete. Steve samarbetar med säkerhetstjänsten S.H.I.E.L.D under Nick Fury’s (Samuel L. Jackson) ledning. Han gör operationer tillsammans med agenten Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) och allt går enligt planerna. Men under en operation förändras allt. Rogers förstår att det pågår ett spel inom organisationen och blir osäker på vem han kan lita på.

Snart dyker även lönnmördaren Winter Soldier upp och ställer till problem för S.H.I.E.L.D och Captain America.
Winter Soldier är en riktig hårding, han kommer från Sovjettiden, har en arm av metall och vet hur man hanterar vapen och knivar. Snart är Captain America, Black Widow och sidekicken Falcon nationens sista hopp.

Captain America: The Return of the First Avenger har ett högt underhållningsvärde. Den för också in ett så aktuellt ämne som massövervakning i handlingen, vilket känns som ett smart grepp. Filmen har en handling som överraskar vilket är ett stort plus i stora superhjälteproduktioner.
Det är snygga actionscener, Rogers och Romanoff är coola hjältar och Nick Fury coolaste chefen. Skönt att se att det finns några kvinnor som får ok roller, även om filmen naturligtvis inte uppfyller Bechdeltestet.

Detta är en av de bättre superhjältefilmerna jag har sett det sista, hästlängder före Thor-filmerna som jag haft lite svårt för. Men smaken är som baken.

Det blir en stark trea i betyg.

Betyg: ★★★

Recensent: Julia

IMDB

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s