Recension – Dallas Buyers Club

År: 2013

Regi: Jean-Marc Vallée

Skådespelare: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare, Steve Zahn

Dallas_Buyers_Club_poster

Jag tyckte verkligen inte om Matthew McConaughey för några år sedan. Kalkoner som Fool’s Gold, Sahara och How to Lose a Guy in 10 Days fick mig inte direkt att tappa hakan av förtjusning. Men det har jag fått äta upp. Hans prestationer i  The Wolf of Wall Street och True Detective imponerar. Häromveckan tog han emot en Oscar för bästa huvudroll. Det är bara att konstatera att McConaughey har lämnat lättviktsfacket och tagit steget till att bli en karaktärsskådis.

Dallas Buyers Club utspelar sig i just Dallas, 1985. Macho-cowboyen Ron Woodroof (McConaughey) rider rodeo, raggar damer och knarkar friskt. Under ett läkarbesök får han reda på att han är HIV-positiv, något som uteslutande förknippas med homosexualitet (-I ain’t no faggot, I don’t even know any faggots, I’m a rodeo!).

Ron medicineras med AZT, den för tillfället enda lagliga drogen i USA. Men Ron får nys om andra, icke godkända bromsmediciner som han börjar smuggla in i landet. Ryktet om de alternativa medicinerna sprider sig bland andra HIV-patienter. Ron tar hjälp av läkaren Eve (Garner) och transexuella patienten Rayon (Leto) och bildar Dallas Buyers Club för att kunna distribuera bromsmedicinerna. Något som väcker ont blod hos FDA (läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration).

Jared Leto och Matthew McConaughey vann varsin välförtjänt Oscar för sina prestationer. De har båda gått ner åtskilliga kilon för att gestalta sina karaktärer. McConaughey lyckas göra sin cowboy sympatisk trots att han är både macho och homofob. På samma sätt skänker Leto en nerv och skörhet åt Rayon som kämpar mot sjukdomen, trots att han förskjutits av sin familj.
Detta är ett drama som griper tag. Filmen är baserad på en sann historia.

Betyg: ★★★

Recensent: Julia

IMDB

One thought on “Recension – Dallas Buyers Club

  1. Den verkar bra! Måste se denna!!!
    Såg en riktigt bra film igår som ni kan recensera från 1990- talet av Terry Gilliams – 12 apornas armé 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s