Recension – Lärjungen

Originaltitel: Oppipoika

År: 2013

Regi: Ulrika Bengts

Skådespelare: Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem, Amanda Ooms, Ping Mon H. Wallén

oppipoikaBigSe

Sommaren 1939 stiger trettonårige Karl iland på en ö i den åländska skärgården. Han är barnhemsbarn och har skickats iväg för att arbeta hos öns fyrmästare. Men den stränge Majakkamestari Hasselbond tycker att Karl bara är en pojke och uppmanar honom att resa tillbaka till fastlandet med nästa båt.

Under tiden hinner Karl lära känna Hasselbonds barn Gustaf och Emma och den snälla, pianospelande mamman Dorrit (Amanda Ooms). Karl gör sitt bästa för att imponera på den bistre fyrmästaren och Hasselbonds skepsis inför pojken övergår snart i uppskattning.

Finlands Ocarsbidrag är en gripande historia som utspelar sig i tidstypiska miljöer med imponerande skådespelarprestationer. Pojkarna Karl (Lönngren) och Gustaf (Kumpulainen) och Amanda Ooms som den kuvade mamman Dorrit imponerar särskilt.

Sommarbilderna från ön i den åländska skärgården är som godis för ögonen. Men mörka hemligheter ska snart utmana idyllen då gamla sanningar börjar ifrågasättas.
Det är särskilt gripande att se rivaliteten mellan fyrvaktarens son Gustaf och nykomlingen Karl. Gustafs kärlek till pappan är stark trots den kyla och de bestraffningar han får stå ut med.

En mycket gripande och välgjord historia som känns tidlös. Det blir en stark fyra för Ulrika Bengts kammarspel Lärjungen.

Betyg: ★★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s