Recension – About Time

År: 2013

Regi: Richard Curtis

Skådespelare: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Lydia Wilson, Tom Hollander, Lindsay Duncan, Margot Robbie

about_time

Om det är någon som kan kallas kungen av brittisk rom-com så är det Richard Curtis. Han har bl.a. skrivit manus till Fyra bröllop och en begravning, Notting Hill, Bridget Jones dagbok, Love Actually (även regi) och nu alltså About Time (även regi den här gången). Har man sett nämnda filmer så har man nog ett ganska bra hum om vad About Time är för en film. Det handlar alltså även här om en lite fumlig britt, Tim (Domhnall Gleeson), som träffar en amerikansk tjej, Mary (Rachel McAdams) . Det som är lite speciellt med Tim dock är att han kan färdas i tiden, vilket visar sig vara praktiskt bl.a. när man ska uppvakta tjejer.

Om man är helt allergisk mot romantiska komedier blir man antagligen inte konverterad av About Time. Men om man gillar det, och särskilt de som nämnts ovan, har jag svårt att tänka mig att man blir besviken. Filmen har ett charmigt och sött kärlekspar i Gleeson och McAdams, Bill Nighy är alltid lika härlig och många biroller är både välcastade och ganska roliga. Massor med klyschor hör till genren men här stör det mig inte alls lika ofta som i de typiska amerikanska romantiska komedierna (som typ Kate Hudsons samlade verk de senaste tio åren) och filmen är framför allt inte lika tråkig som många av dom trots sina dryga två timmar. Det är inte bara feel-good och gullegull dock, den finns faktiskt en viss svärta i filmen, vilket jag tycker är bra och välbehövligt. Mycket handlar om familjerelationer och särskilt Tims relation till sin pappa (Nighy) står i fokus. Det är långt ifrån en felfri film, det är som sagt gott om klyschor, det blir lite för mycket av allt ibland och i vissa perioder drar den ut lite på tiden. About Time är helt enkelt en lättsmält bagatell som är rolig för stunden, det är sött, det är charmigt men inget som går in under skinnet på en. Och ibland är det precis det man vill ha.

Betyg: ★★★

Recensent: Jimmy

IMDB

One thought on “Recension – About Time

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s