Recension – Prisoners

År: 2013

Regi: Denis Villeneuve

Skådespelare: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bello, Terrence Howard, Paul Dano, Melissa Leo

prisoners-poster

Firandet av Thanksgiving är i full gång. Keller och Grace Dover (Jackman och Bello) har tagit med barnen till vännerna för en god middag. Men snart är Dovers sexåriga dotter Anna spårlöst försvunnen tillsammans med kompisen Joy. Misstankar riktas mot den husbil som stått parkerad utanför huset under dagen och spåren leder till enstöringen Alex Jones (Dano).

Ansvarig för fallet med de försvunna flickorna blir den överambitiöse kriminalaren Loki (Gyllenhaal) som inte misslyckats med ett enda av sina fall. När Loki släpper Alex Jones i bristen på bevis tar Keller Dover saken i egna händer. Han är helt övertygad om att Jones är skyldig till bortrövandet.

Den kanadensiske regissören Denis Villeneuve är upphovsman till den gripande Nawals hemlighet som kom 2010. Prisoners är något så ovanligt som en riktigt spännande, obehaglig och oförutsägbar thriller. Det är alla föräldrars mardröm som spelas upp inför tittaren. Skådespeleriet håller genomgående hög klass. Hugh Jackman lyckas balansera den desperate, överbeskyddande familjefadern Keller utan att spela över. Och under ytan på Jake Gyllenhaal’s detektiv Loki, med sina blinktics, går det att skönja både trasighet och svärta. Paul Dano lyckats som vanligt med sin udda figur och resten av ensemblen gör riktigt bra ifrån sig.

Fotot är snyggt och landskapet kargt.  2,5 timme går ohyggligt snabbt och det säger väl en del. En riktigt bra filmupplevelse där historien griper tag och dröjer sig kvar.  En stark fyra (det har varit mycket fyror det senaste men i det här fallet går det faktiskt inte att låta bli…).

Betyg: ★★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s