Recension – The Butler

År: 2013

Regi: Lee Daniels

Skådespelare: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Jane Fonda, Robin Williams, Vanessa Redgrave, John Cusack, Alan Rickman, Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz m.fl.

uptown-the-butler-poster

Cecil Gaines växer upp på ett bomullsfält under slavlika förhållanden. Som svart medborgare saknar han människovärde, och så fort han lämnat barndomen rymmer han från gården av rädsla för sin vita herre. Den äldre damen Annabeth har dock hunnit skola honom i konsten att vara en duktig “husneger”, vilket snart öppnar en rad möjligheter. Han hamnar slutligen på ett litet hotell där han får jobb som uppassare. Under åren jobbar sig Cecil uppåt och hamnar slutligen i Vita huset där han kommer att arbeta för flera olika presidenter. De historiska händelserna varandra; utvecklingen av de svartas medborgerliga rättigheter, Vietnam-kriget och mordet på John F. Kennedy.
Filmen är baserad på den verklige butlern Eugene Allens liv.

Filmen har verkligen en stjärnspäckad rollista. Forest Whitaker gör en fin rolltolkning med små medel.  “Du ser ingenting, du hör ingenting du ska bara tjäna” är ord som har präglat och skrämt Cecil till underlydnad hela hans liv.

Filmen spänner över en lång tid och det är visserligen ambitiöst, men inte helt idealt. Avsnitten där man får se de svarta ungdomarna kämpa för sina mänskliga rättigheter är mycket gripande och filmens stora styrka. Jag hade velat se ett klarare fokus på detta. Filmens ambition är att skildra alla omvälvande händelser som skedde under Cecils tid i Vita huset. Men detta blir snarare stressigt när femtielva presidenter far förbi utan att man hinner reflektera över det. Som tittare hinner man aldrig riktigt vila i filmens händelseförlopp, det går helt enkelt för fort.
Den mer nyanserade, mänskliga skildringen som vi bland annat fick se i Monica Z skiner här med sin frånvaro. Vi får aldrig riktigt lära känna Cecil (eller den verklige Eugene Allen). Avslutningen gör mig besviken. Det är givetvis ok med konstnärlig frihet och att ändra lite i historien, men slutet blir helt enkelt för svulstigt och “amerikanskt”. Det är bara applåderna som fattas…

Detta är en ok film med mycket omvälvande historiska händelser, men en förtjänst hade varit att fokusera på färre händelser och fördjupa sig i dessa. Lee Daniels har lyckats slarva bort en viktig historia genom att inte kunna döda sina darlings.

Betyg: ★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s