Recension – Promised Land

År: 2012

Regi: Gus van Sant

Skådespelare:  Matt Damon, Frances McDormand, Hal Holbrook,  John Krasinski

MV5BMTQxNDYzNzgyOF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTU0NTI1OA@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_

Steve och Sue (Damon och McDormand) jobbar för ett stort naturgasbolag. Deras uppgift är att försöka vinna förtroende hos jordbrukare på landsbygden, så att deras företag ska kunna utvinna gas på fler landområden. Steve kommer själv från landsbygden, och vet därför hur han ska bete sig för att smälta in så mycket som möjligt.

Så när Sue och Steve en dag håller ett möte för att övertyga bönderna om att naturgasutvinning är räddningen för deras lilla stad får de mothugg av en äldre herre. Han menar att det finns stora risker med företagets gasutvinning och att den riskerar att förgifta grundvattnet och miljön. När motsättningarna växer och en miljöaktivist plötsligt gör sitt intåg i den lilla staden sätts Steve och Sue och deras lojalitet till arbetsgivaren på stora prov.

Detta är fjärran ifrån pang-pang och amerikansk actionfilm. Filmen har ett lugnt och behagligt tempo med trovärdig dialog och “äkta” människor. Matt Damon är som vanligt oerhört sympatisk och hans karaktär gör en rejäl utveckling under filmens gång.  Samspelet mellan honom och McDormand är fint. Kanske inte en film som man ser om flera gånger, men som tittare engagerar man sig i människorna och det är alltid positivt.

En stark trea blir det i betyg.

Betyg: ★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s