Recension – Ärans väg

Originaltitel: Paths of Glory

År: 1957

Regi: Stanley Kubrick

Skådespelare: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready, Wayne Morris, Richard Anderson, Joe Turkel, Timothy Carey

600full-paths-of-glory-poster

Västfronten under första världskriget. Mitt under de brinnande striderna kommer de franska generalerna fram till att en kulle som tyskarna belägrat ska erövras till varje pris. Alla vet att anfallet är rena självmordsuppdraget, men överste Dax (Kirk Douglas) har inget annat val än att lyda order. Efteråt bestämmer ledningen att  tre  franska soldater ska väljas ut och straffas för sin feghet gentemot fienden.

Detta är en riktig filmklassiker! Dialogen är trovärdig och foto och skådespeleri håller högsta klass.  Särskilt Kirk Douglas lyser i rollen som idealisten överste Dax. Krigsscenerna känns inte heller mossiga även om tekniken gått mycket framåt. Slutet är osentimentalt och gripande. En av de främsta antikrigsfilmerna.

Betyg: ★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s