Recension – World War Z

År: 2013

Regi: Marc Forster

Skådespelare: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale, Ludi Boeken, Fana Mokoena, David Morse, Pierfrancesco Favino, Matthew Fox

world_war_z

Gerry Lane (Brad Pitt) lever ett lugnt och städat liv med sin fru Karin (Mireille Enos) och sina två döttrar. Han var tidigare känd som FN:s främsta utredare men nu är hans specialisering istället att steka pannkakor till frukost. Hela livet vänds dock snabbt upp och ned för familjen när en helt vanlig bilresa genom staden snabbt förvandlas till kaos. Kvicka och våldsamma zombies är nämligen i farten och de sprider smittan väldigt snabbt. Det blir upp till Gerry att försöka fly staden och reda ut hur smittan eventuellt ska kunna stoppas…

Apokalyptiska filmer är verkligen på modet nuförtiden (Oblivion, Book of Eli, I Am Legend, Vägen och tv-serien Walking Dead är bara några exempel på detta), det är helt enkelt något med jordens eventuella undergång som fascinerar människor. Att Justin Bieber lyckas sälja miljontals skivor och att Adam Sandlers Grown Ups 2 gör storsuccé på bio i USA är väl tecken, om något, att jordens undergång inte är så värst långt ifrån. Inom denna sub-genre är just post-apokalyptiska filmer allra vanligast (dvs. det som händer efter allt redan gått åt skogen), men här i World War Z får vi följa huvudkaraktärerna från början när allt börjar braka loss.

Jag skriver huvudkaraktärerna men kunde likaväl skriva huvudkaraktären. För det här är en Brad Pitt-film med stort B. Pitts Gerry är helt i fokus och han är med i stort sett varje bildruta i filmen. Detta tycker jag är en svaghet, inte för att Pitt är direkt dålig i rollen (men det känns dock som att han går lite på auto-pilot), utan för att Gerry är en ganska tråkig person att följa. Jag känner inte att jag kommer särskilt nära honom och han har inte någon direkt charm eller personlighet som gör att jag bryr mig särskilt mycket om honom. Dessutom, för att vara FN:s främsta utredare gör han lite väl många korkade saker. Jag kan utan problem komma ihåg att stänga av min mobil när jag kollar på bio, så tycker jag han också skulle kunna komma ihåg att stänga av sin när de ska smyga förbi en massa zombies. Det är lite uppfriskande dock att i stort sett alla andra roller i filmen görs av mindre kända skådespelare men tyvärr får de så lite utrymme att deras karaktärer mest blir skissartade.

Jag vet att filmmakarna arbetade mycket för att filmen skulle bli barntillåten och detta märks. För att vara en zombiefilm är det nämligen väldigt lite blod och äckel. Detta behöver ju absolut inte vara något negativt i sig då, särskilt skräckfilmer, öser på med alldeles för mycket sådant nuförtiden och tror att det per automatik gör filmen läskigare. Men här blir det lite väl tamt för att vara en zombiefilm. Det ska tilläggas att detta inte är en särskilt läskig film även i övrigt, den är helt klart mer action- än skräckorienterad. Det är dock inte non-stop action som gäller då de finns en hel del långsamma scener som drar ner tempot.

Filmen är långt ifrån den katastrof som många var rädda för då filmen hade en mängd produktionsproblem (bland annat spelade de in ett helt nytt slut på filmen då det tidigare slutet inte fungerade så bra), det är en helt klart habil actionfilm. Även om den är ganska intetsägande på det stora hela, har lite dumma inslag och inte engagerar mig särskilt mycket kan jag ändå inte säga att den är dålig. Den har faktiskt några fartfyllda scener som är häftiga att se på. Men den fungerar bättre som nu-kopplar-jag-ut-hjärnan-och-kollar-action-film än intellektuellt stimulerande action med rörande dramainslag. Det blir en ganska svag trea i betyg.

Betyg: ★★★

Recensent: Jimmy

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s