Recension – Små citroner gula

År: 2013

Regi: Teresa Fabik

Skådespelare: Rakel Wärmländer, Dan Ekborg, Sverrir Gudnason, Josephine Bornebusch, Tomas von Brömssen, Anki Lidén, Eric Ericson, Rickard Ulfsäter

sma_citroner_gula_blu-ray-22788129-frntl

Agnes är en 29-årig kvinna som brinner för matlagning. Hon jobbar på en fin restaurang i stan. Intresset för mat har hon fått genom sin mamma som är självlärd kock ut i fingerspetsarna. Det är bara en enda rätt i moderns hemmagjorda kokbok som Agnes ännu inte behärskar – Mauds fiskelycka. Det verkar helt enkelt vara en ingrediens som saknas, även om man följer receptet till punkt och pricka…
Agnes är tillsammans med en kille som avgudar Ulf Lundell. Han visar sig snart vara ett riktigt praktsvin. Snart hopar sig problemen både på jobbet och privatlivet och ställer Agnes liv på ända.

Detta är en film med ett tunt persongalleri. Den är däremot späckad med karikatyrer. Den löjligaste figuren görs av Dan Ekborg och ska föreställa en fransk kock med jättekonstig brytning. Tankarna går genast till Pixar-produktionen Ratatouille. Men detta är en romantisk komedi och ingen tecknad film.
Likadant är det med rockkillen Tobias (Rickard Ulfsäter) som aldrig blir mer än en kliché.

Eric Ericson, Josephine Bornebusch, Rakel Wärmländer och Tomas von Brömssen bidrar till filmens lilla underhållningsvärde. Men i slutet utmynnar handlingen i billiga buskisskämt, ett ologiskt händelseförlopp och att Dan Ekborg kissar i soppan och snubblar på en fisk. Man skrattar åt filmen och inte med skämten, om jag säger så.

Betyg: ★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s