Recension – The Way, Way Back

År: 2013

Regi: Nat Faxon, Jim Rash

Skådespelare: Toni Collette, Allison Janney, Steve Carell, Sam Rockwell, AnnaSophia Robb, Amanda Peet, Maya Rudolph, Nat Faxon, Jim Rash

images

Duncan är fjorton år och befinner sig i det klassiska gränslandet mellan barndom och vuxenvärld. Det är sommar och han tvingas nu att följa med sin mamma, den bossige styvpappan och bonussyrran på semester till ett strandhus. Ett strandhus där de vuxna varje år samlas för att supa, festa och vänstra med varandra medan barnen tar sin tillflykt någon annan stans. “Som skollov för vuxna” som Duncans flirt Susanna så fint uttryckte det…

Inåtvända Duncan känner sig totalt fel och utanför den nya familjekonstellationen. Ständigt motarbetad och utmobbad av mammans kille Trent (mästerligt spelad av Steve Carell) cyklar han iväg för att få vara ifred. Några kompisar har han inte förutom den skelögda Peter, son till grannen Betty som till varje pris försöker få Duncan och Peter att umgås.
Under en cykeltur hittar Duncan vattenparken Water Wiss där han av en slump träffar på den sällskapsjuke, pojkaktige Owen. Owen fattar tycke för Duncan och ger honom sommarjobb. Plötsligt får Duncan ett sammanhang och en möjlighet att upptäcka nya sidor av sig själv. Samtidigt börjar han utveckla en vänskap med granntjejen Susanna som känner sig lika ensam som honom.

Filmen är späckad med bra skådisar. Toni Collette, Allison Janney, Steve Carell, Sam Rockwell, Anna Sophia Robb, Amanda Peet och Maya Rudolph för att nämna några. Nat Faxon och Jim Rash (som skrev The Descendants) är manusförfattare och regissörer. De gör även två roliga karaktärer i filmen som jobbar i vattenparken.

Här finns karaktärer att älska, att skratta med eller åt. Som tittare bryr du dig helt enkelt om dina karaktärer och det är en av filmens stora styrkor. Tittaren kan hela tiden följa Duncans utveckling. Från inåtvänd, utstött kille som ingen brytt sig om till att bli populär och omtyckt för just den personen han är. En klassisk “växa upp och hitta sin identitet”-historia kryddad med roliga och varma karaktärer som får en att asgarva.

Trents speedade granne Betty (spelad av Allison Janney) är underbar i sin roll och drar ner många skratt. Hennes försök att para ihop Duncan med sin skelögde son Peter är obetalbara! Det är även scenerna med den bittre Lewis (Jim Rash) som har ambitioner att lämna vattenparken, men som aldrig kommit så långt…
Toni Collette och Steve Carell spelade mot varandra i Little Miss Sunshine och är lika lysande i den här filmen. Carell lyckas gestalta svinet Trent med fingertoppskänsla och Collette Duncans osäkra morsa på ett lika träffande sätt.

På minussidan finns en scen där vuxne Roddy (Nat Faxon) tittar på tonårsbrudar i bikini. Känns inte helt fräscht – faktiskt ganska obehagligt.

Annars, mycket bra underhållning!

Betyg: ★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s