Bechdeltestet

Bechdeltestet är ett enkelt och effektivt test för att undersöka hur kvinnor skildras på film. Amerikanskan Alison Bechdel formulerade testet i serieavsnittet The rule 1985. Trettio år senare har bechdeltestet blivit poppis igen och börjat få ett större genomslag.

Det är inte särskilt avancerat. En film som klarar testet ska:

– Ha minst två kvinnliga karaktärer med namn
– Som pratar med varandra
– Om något annat än män

Det är skrämmande många filmer som inte uppfyller testet. Och då är kraven knappast högt ställda. Detta visar på ett stort, strukturellt problem. Filmer görs av män, för män. Kvinnor skildras alltför ofta som kuttersmycken och passiva objekt.

DNs kulturredaktion gick igenom de senaste årens svenska storfilmer och det visade sig att 20 av 30 inte klarar Bechdeltestet…

Feministisk Filmfasta

Wanda Bendjelloul är frilansjournalist och har varit föreståndare för en kvalitetsfilmbiograf. Hon började reflektera kring den skreva könsfördelningen inom filmbranschen och bestämde sig för att inleda ett cineastiskt projekt – att försöka avstå från filmer gjorda av män.  På sin blogg har hon bland annat gjort en omfattande lista över alla kvinnliga regissörer.

http://filmfasta.blogspot.se/

Skribent: Julia

One thought on “Bechdeltestet

  1. Pingback: Recension – Mad Max: Fury Road | Filmsnutten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s