Recension – The Bling Ring

År: 2013

Regi: Sofia Coppola

Skådespelare: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga, Georgia Rock, Leslie Mann

Jag gillar Sofia Coppolas regissörsstil och tyckte mycket om både Virgin Suicides och Lost in Translation. Därför var mina förväntningar relativt högt ställda på The Bling Ring.

Handlingen kretsar kring ett gäng tonåringar som är sjukligt besatta av den glamourösa kändisvärlden. De bryter sig in hos kända personer och stjäl kläder, skor, smycken och andra dyra accessoarer. Emma Watson spelar Nicki, en identitetssökande tjej som drömmer om modellyrket och som får hemundervisning av sin mamma med scientologvibbar.

Filmen lyckas fånga vår tids ytliga fixering vid kändisar och lyxprylar. Coppola burkar vara skicklig på att skildra människors ensamhet och få tillvaron att framstå som ganska tom och meningslös. Men här lyckas hon aldrig få mig engagerad i någon av karaktärerna. Jag kan ana deras tomhet och trasighet någonstans under deras dyra designplagg, men mest framstår de som bortskämda, ytliga brats som saknar verklighetsförankring. Filmen består mest av upprepningar där tittaren får se de här ungdomarna bryta sig in i hus efter hus. Däremellan syns de festa hårt med droger på de hippaste klubbarna.
Jag hade velat se en fördjupning av karaktärerna. Nu blir de mest skissartade. Dessutom hade Coppola hellre kunnat fokusera på efterspelet och förräderiet vännerna emellan. Det hade blivit betydligt intressantare.

Betyg: 

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s