Recension – Jakten

Originaltitel: Jagten

År: 2012

Regi: Tomas Vinterberg

Skådespelare:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Alexandra Rapaport, Annika Wedderkopp, Susse Wold, Lars Ranthe, Anne Louise Hassing, Ole Dupont

Jakten

Lucas jobbar på en förskola i en liten dansk by. Han har precis börjat återhämta sig efter en skilsmässa, han trivs med sitt jobb, är omtyckt av kollegorna och populär bland barnen. Så en dag ställs allting på ända, när flickan Klara berättar någonting som får Lucas att framstå som pedofil. En häxjakt tar sin början. Det lilla samhället drabbas av masshysteri och Lucas och hans tonårige son blir offer för byns trakasserier.

Detta är Mads Mikkelsens film. Han är verkligen briljant i rollen som Lucas, han lyckas förkroppsliga all ångest, frustration uppgivenhet på ett så skickligt sätt att jag som tittare får gåshud. Vinterberg inleder filmen med ett gäng medelålders män som kallbadar på höstkanten. Här är Lucas tillsammans med vännerna han känt sedan barnsben. Så långt känns allting bra, nästan lite mysigt. När filmen sedan byter tonläge förvandlas den varma gemenskapen ute på landsbygden till en kall och hänsynslös mobb. Eftersom Klara är dotter till Lucas bästa vän är det en särskilt hård kil som slås in mellan dem.

Detta är verkligen en obehaglig film. Men också en väldigt gripande film som mer eller mindre knockar tittaren.
Det enda jag har att invända emot är att Vinterberg ibland använder sig av könsstereotyper. Kvinnorna blir de svekfulla, intrigerande medan männen blir de förvuxna tonårsgrabbarna.

Betyg: ★★★★

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s