Recension – Förtroligheten

År: 2013

Regi: William Olsson

Skådespelare: Johan Gry, Alba August, Helena af Sandeberg, Ingrid Lundgren, Anton Baggeryd Singfjord

förtroligheten

Filmen utspelar sig i det trygga villaområdet Förtroligheten i Örgryte, Göteborg. Där bor psykologen Paul tillsammans med sin familj. En sommarnatt mitt i konfirmationstider klättrar en maskerad man in genom fönstret och utsätter tonårsflickan Selina för sexuella övergrepp. Villaidyllen är plötsligt hotad. Pappan Paul drabbas av starka skuldkänslor över att inte ha skyddat sin dotter. Mamman blir alltmer inåtvänd och familjens tillvaro ställs på ända. Inte långt därifrån bor en “udda” kille med sin mormor. Han är tidigare dömd för blottning och gillar att måla nakna fruntimmer på fritiden…

Jag tror regissören hade väldigt höga ambitioner med den här filmen. Alba August och Johan Gry är båda duktiga skådespelare, särskilt August i sin första filmroll. Å andra sidan är Alba dotter till skådespelaren Pernilla August och regissören Bille August.

Resten av ensemblen är svajig och skådespeleriet blir därför ojämnt överlag. Helena af Sandeberg har aldrig imponerat på mig (åtminstone inte hittills). Här spelar hon en blek modersgestalt som ber böner med sina barn innan läggdags.

Det refereras friskt till bibeln och till psykologen Carl Jungs teorier om den mänskliga skuggan. Jag vill såklart inte göra en spoiler, men för mig kändes det VÄLDIGT tydligt vem som var den skyldiga/skyldige filmen igenom. Och det är ju knappast till filmens fördel, eller hur? Jag reserverar mig för att jag kan ha fel, under filmens gång läggs flera lösa trådar ut. Men de blir aldrig mer än antydningar.

Vad det gäller de bibliska referenserna så känns det helt enkelt inte trovärdigt att en mamma i Örgryte 2013 skulle sjunga en psalm för sin dotter. Betyget räddas av Alba August och Johan Gry.

Betyg: 

Recensent: Julia

IMDB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s